![](/media/lib/123/n-sinofskyoglasza-e1a4b284c90c0c195b748cc6804cfa84.jpg)
Niespodziewana dymisja w Microsofcie
13 listopada 2012, 10:57Steven Sinfosky, wiceprezes Microsoftu kierujący Windows Division, niespodziewanie złożył rezygnację. Ostatnio Sinofsky był odpowiedzialny za rozwój Windows 8. Analitycy sugerują, że odejście Sinofsky'ego może być związane ze zbyt słabą sprzedażą najnowszego OS-u.
![](/media/lib/166/n-mars2020-72461f5b5c461d32f0d9039a5db7c8ea.jpg)
Oto następca Curiosity
10 lipca 2013, 11:23Zespół 19 naukowców i inżynierów przekazał NASA swój raport dotyczący założeń misji oraz łazika, który w 2020 roku ma trafić na Marsa. Grupa Mars 2020 Science Definition Team pracowała na zlecenie NASA od stycznia bieżacego roku
![](/media/lib/190/n-inkubator-1e1faff2d063031150917c0259dcebe2.jpg)
Superszybka wentylacja chroni płuca skrajnych wcześniaków
20 marca 2014, 09:50Płytsza superszybka wentylacja - stanowiąca odpowiednik 600 oddechów na minutę - jest lepszym sposobem na ochronę płuc skrajnych wcześniaków. Warto dodać, że obecnie respirator ustawia się często na 30 oddechów na min.
![](/media/lib/210/n-badanie-naczyn01-4247563c7fc71d5dbce19b0cfbd4e7d3.jpg)
W naczyniach sprzed ok. 8 tys. lat znaleziono resztki oliwy
23 grudnia 2014, 07:35W Izraelu ludzie wyciskali oliwę już przed 8 tysiącami lat. Naukowcy odkryli bowiem pozostałości oliwy na naczyniach glinianych z 6. tysiąclecia przed naszą erą.
![](/media/lib/233/n-naczynia-sprzed-80-mln-lat-1ac4c287ca3736977cab702198c1292d.jpg)
Naczynia krwionośne sprzed 80 mln lat
3 grudnia 2015, 10:50Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Północnej Karoliny (NC State) potwierdzili, że przypominające naczynia krwionośne struktury, które znaleziono w skamieniałości hadrozaura sprzed 80 mln lat, naprawdę należały do zwierzęcia. Wg nich, to nie biofilm czy zanieczyszczenia.
![](/media/lib/207/n-mozg-hologram-cf505f1173c920d559e36f5195022d9a.jpg)
U nastolatków z cukrzycą typu 2. występują zmiany dot. istoty szarej
20 czerwca 2016, 10:30U nastolatków z cukrzycą typu 2. występują zmiany w ogólnej objętości substancji szarej, a także zmiany w ilości substancji szarej w regionach powiązanych z widzeniem i słyszeniem, pamięcią, emocjami, mową, podejmowaniem decyzji oraz samokontrolą.
![](/media/lib/280/n-napisy-ef0638fa43559a06501ea650280cea9b.jpg)
Odkryto rzadkie napisy z czasów formowania się hieroglifów
26 czerwca 2017, 10:22Misja archeologiczna Yale University odkryła jedne z największych i najstarszych inskrypcji pochodzących z czasów formowania się egipskiego pisma hieroglificznego. Odkrycia dokonano w pobliżu wsi El-Khawy położonej 7 kilometrów na północ od starożytnego miasta El-Kab, które w okresie predynastycznym było stolicą południowego królestwa, a następnie stolicą 3 nomu Górnego Egiptu
![](/media/lib/311/n-chlorociboria_aeruginascens-c74cee7b79e4f08d4675feb6016c36f8.jpg)
Pigment z grzybów - obiecujący materiał półprzewodnikowy
6 czerwca 2018, 11:12Ksylindeina (ang. xylindein), wysoce wytrzymały niebieskozielony barwnik chinonowy wytwarzany przez grzyby z rodzaju Chlorociboria, może znaleźć zastosowanie jako materiał półprzewodnikowy w elektronice i optoelektronice.
![](/media/lib/350/n-komputer-kwantowy-19f1fdc7552163ee78deee36c14b945e.jpg)
Polski wkład w budowę komputera kwantowego
17 maja 2019, 12:11Scharakteryzowanie i optymalizacja obliczeń kwantowych wykonywanych przez kubity, czyli podstawowe jednostki komputera kwantowego to zadanie, jakie postawili przed sobą polscy fizycy i informatycy, zrzeszeni w projekcie TEAM-NET, kierowanym przez prof. Marka Kusia. Rezultaty ich badań będą kolejną cegiełką dołożoną do budowy komputera kwantowego, nad którym usilnie pracują naukowcy i przedsiębiorstwa z całego świata.
![](/media/lib/352/n-kawa-e63818018b7b97c932f44cbd275b819a.jpg)
Kawa smakuje lepiej gdy... filiżanka jest gładka
29 grudnia 2019, 05:45Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że kawa lepiej smakuje, gdy naczynie, z której ją pijemy, jest bardziej gładkie. Wówczas postrzegamy napój jako słodszy. Gdy zaś pijemy kawę z chropowatego naczynia, w ustach pozostaje gorzkawy posmak.